05 grudnia 2019 22:50 | Aktualności
Dnia 4 grudnia 2019r. uczniowie klas 2 i 3 wybrali się na warsztaty kulinarne do Karczmy Bednarskiej w Bednarach niedaleko Łowicza.
W drzwiach karczmy zostaliśmy powitani bardzo miło przez właścicieli oraz obsługę. Zostaliśmy zaproszeni do środka i dowiedzieliśmy, co będziemy robić.
Na początku naszej kulinarnej przygody rozmawialiśmy o potrawach, które znajdują się na świątecznym wigilijnym stole oraz o tradycjach i zwyczajach panujących podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Następnie pod okiem pań robiliśmy pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami, sałatkę warzywną, przygotowywaliśmy śledzie oraz kluski z makiem i pierniki, które na samym końcu zdobiliśmy słodkim lukrem.
Uczniowie poznali także zasady Savoir Vivre (zachowania się przy stole oraz układania sztućców na stole i posługiwania się nimi).
Była to niesamowita lekcja, po której wszyscy razem usiedliśmy do wspólnego stołu wigilijnego, połamaliśmy się opłatkiem oraz spożyliśmy potrawy samodzielnie przyrządzone. Przebywając razem z naszymi wychowawcami przy wspólnym stole poczuliśmy klimat i magię tych wspaniałych zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Dzieci zaśpiewały kolędy i pastorałki, co dodało pełnego uroku wspólnemu spotkaniu.
Najciekawszą częścią pobytu w Karczmie Bednarskiej było zdobienie ciasteczek oraz pierników lukrem i posypkami. Wzory były niesamowite i kolorowe.
Wycieczka traktowana była nie tylko jako rekreacyjne spędzenie czasu, ale wzbogaciła wiedzę o regionalnych zwyczajach świątecznych.
D.B.
Alicja Gromek