14 grudnia 2013 22:14 | Aktualności
Co zatem należy robić, by mieć „serce jak dzwon”?
Uczniowie z klasy II naszej szkoły promują zdrowie, zatem wiedzą dobrze jak dbać o swoje serce. Oprócz spożywanej codziennie, porcji warzyw lub owoców uczniowie uprawiają różne ćwiczenia fizyczne, które wpływają dobrze na ich zdrowie, co zresztą przedstawili na wykonanych plakatach.
Chorobom serca można skutecznie zapobiegać - najnowsze badania naukowe wykazują, że ponad 50% zgonów z powodu tych chorób można uniknąć.
ZAPAMIĘTAJ:
Nadwaga i otyłość są jednymi z głównych przyczyn chorób serca. Warto zatem zadbać o komponowanie codziennych posiłków tak, by obfitowały one w produkty pełnoziarniste (płatki owsiane, kasze oraz ciemne pieczywo), makarony, warzywa i owoce, ryby morskie, chude mięso i niskotłuszczowy nabiał. Nie powinniśmy całkowicie eliminować z diety tłuszczu, który w ograniczonych ilościach jest organizmowi potrzebny – stanowi źródło energii, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, który jest niezbędny do syntezy hormonów. Do przygotowywania posiłków można używać przede wszystkim zdrowej oliwy i margaryny, a także olejów roślinnych – słonecznikowego czy rzepakowego. Z diety należy natomiast wyrzucić np. słodycze, które powodują znaczny przyrost masy ciała. Aby zapobiec odkładaniu się tkanki tłuszczowej należy jeść częste i regularne posiłki, ale w umiarkowanych ilościach - umożliwi to organizmowi spalanie kalorii na bieżąco w ciągu dnia. Warto także przy komponowaniu posiłków pamiętać o antyoksydantach (witaminy A, C, E), które neutralizują wolne rodniki powstające pod wpływem tłustego pożywienia, alkoholu czy składników zawartych w papierosach. Wolne rodniki niszcząc komórki w organizmie, przyczyniają się do powstawania i rozwoju chorób serca. Ochronne właściwości warzyw i owoców spowodowane są zawartością różnych składników pokarmowych, m.in.: antyoksydantów, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, potasu, flawonoidów i innych związków.
Zachowaj uśmiech i radość życia
- one są najlepszym ze znanych leków.
D.K.