14 grudnia 2018 21:42
Dnia 11 grudnia uczniowie klasy VI i VII pod opieką wychowawców: pani Moniki Bąbrych oraz pani Beaty Żbikowskiej - Lis wybrali się do Karczmy Bednarskiej na warsztaty kulinarne.
Na początku wysłuchaliśmy ciekawostek na temat tradycji wigilijnych w naszym regionie, później uczniowie zostali podzieleni na grupy i zabrali się do pracy; zagnietli ciasto i uformowali pierniczki, a gdy ciastka powędrowały do piekarnika, zabrali się za lepienie pierogów i uszek. Zrobili także sałatkę jarzynową, kluski z makiem i śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Na koniec pracy dekorowali upieczone pierniczki.
Kiedy wszystko było już gotowe, wszyscy zasiedli do wieczerzy. Zgodnie z tradycją uczta rozpoczęła się od życzeń i przełamania opłatkiem. Następnie kosztowaliśmy przygotowane potrawy, które były wyśmienite i wszystkim bardzo smakowały. Na zakończenie wspólnie odśpiewaliśmy kolędy, po czym zadowoleni i przepełnieni nowymi doświadczeniami kulinarnymi wróciliśmy do szkoły.
Wszystkim pracownikom Karczmy Bednarskiej dziękujemy za poświęcony czas, interesujące warsztaty oraz cenną naukę.
Uczniowie wraz z wychowawczyniami.